sábado, 3 de enero de 2015

Bertomeu serà el líder de Podem a Barcelona

Bertomeu serà el líder de Podem a Barcelona

Baixa participació a Catalunya, sobretot lluny de l'àrea metropolitana

El sector afí a Pablo Iglesias obté el poder a les grans ciutats

Marc Bertomeu, nou secretari general de Podem a Barcelona.
JULIO CARBÓ
Marc Bertomeu, nou secretari general de Podem a Barcelona.


RAFA JULVE

Podem va fer ahir un altre pas de l'estat gasós cap a l'estat sòlid com a força política a l'anunciar qui seran els líders del partit a nivell municipal. Els sectors pròxims a la cúpula que dirigeix Pablo Iglesias es van imposar en les principals ciutats, entre elles Barcelona, on Marc Bertomeu serà el secretari general després d'obtenir 956 vots (el 59,27%) dels 1.813 que es van registrar en un procés electoral on line celebrat entre el 26 i el 30 de desembre. A tot Espanya van concórrer 6.999 candidats de 770 municipis i van votar finalment 86.046 persones, al voltant d'un terç dels 248.507 inscrits.
Tant l'equip de Bertomeu com el de molts altres aspirants recolzats pel consell ciutadà que encapçala Iglesias es van presentar amb una llista que portava per nom És clar que Podem. Sota aquesta denominació es van imposar Jesús Montero a Madrid (61% dels vots); Jaime Paulino a València (58,29%); Begoña Gutiérrez a Sevilla (49,93%) i Maru Díaz a Saragossa (100%). També hi va haver candidats emparats per l'executiva estatal que van concórrer amb altres sigles i van vèncer. La ciutat de Màlaga va ser l'única plaça rellevant on els crítics van desbancar els oficialistes. Allà va vèncer José Antonio Vargas, pròxim a l'eurodiputada díscola Teresa Rodríguez.

RESULTATS CATALANS

Les xifres d'aquest «procés constituent municipal» no van ser elevades pel que fa a participació. A Girona, per exemple, Alba García va aconseguir la secretaria general amb el 100% dels vots, que a penes van ser 68. A Lleida, Lluc Capacete va obtenir el càrrec amb 87 sufragis (el 100%), i a Tarragona va vèncer Toni Carmona amb el 81,45% dels suports, 224 persones.
Hi va haver una mica més d'implicació ciutadana al cinturó metropolità de Barcelona. Tampoc amb grans números, però sí una mica més elevats. A l'Hospitalet de Llobregat va sortir elegit Marci Benito (180 vots, el 56,78%); a Cornellà va vèncer Joan Giner (157, el 100%); a Santa Coloma de Gramenet va guanyar Jesús Sánchez (160, 57,76%); a Terrassa ho va fer Aníbal Garzón (315, 56,85%), i a Sabadell, Ramon Vidal (291, 79,29%). A Badalona, Andreu Escobar va aconseguir 391 vots, el 49,06%. No obstant, aquest resultat està en fase d'«estudi» per part de la comissió de garanties democràtiques de Podem.
AMB VILLAREJO DE RIVAL / Aquesta última localitat va ser una de les catalanes on més aspirants es van presentar. Allà la pugna va ser intensa. També a Barcelona, com va admetre Bertomeu ahir a aquest diari. La seva candidatura va tenir al davant uns altres tres equips ben organitzats. Entre ells hi havia el grup de Podem per la Dignitat, un moviment sorgit al districte de Nou Barris que comptava amb l'aval de l'exfiscal i exeurodiputat Carlos Jiménez Villarejo. Aquest grup -en què la candidata a secretària general, Monserrat Cutando, es va quedar en 209 vots- defensava un procés d'elecció de representants i de presa de decisions més plural, de caràcter assembleari i obert a la participació dels diferents cercles. A més, Villarejo s'havia mostrat mesos enrere molt més refractari que Bertomeu al «dret a decidir» que impulsen els sobiranistes catalans, un «dret a decidir» que Podem defensa en tots els àmbits, no només en el territorial.
Confirmada la seva victòria, el consell ciutadà de la capital catalana s'ha fixat ara dos objectius a curt termini. El primer, segons el seu líder, passa per «donar una estructura més estable als espais de participació» del partit. El segon consisteix a continuar treballant per confirmar la seva confluència amb Guanyem, la força que encapçala Ada Colau, de cara a les eleccions municipals del maig. Després d'elaborar un codi ètic en què Bertomeu va estar molt implicat en la seva redacció, les dues forces han de seguir teixint la seva aliança al voltant de temes com les llistes electorals, la celebració d'eleccions primàries i el finançament. Aquest mateix mes de gener, va subratllar el flamant secretari general, l'assemblea de Podem haurà de votar si ratifica o no un acord que compta amb la simpatia del mateix Iglesias i de la direcció estatal.

ORGANITZACIÓ AUTONÒMICA

Superat el tràmit de les estructures municipals -s'ha de recordar que Podem no es presentarà amb aquestes sigles als comicis locals-, el partit obrirà el dia 7 el procés per crear un consell ciutadà a nivell autonòmic, òrgan que haurà de quedar configurat el 14 de febrer (si no s'acceleren els terminis davant un eventual avançament electoral). El de la politòloga Gemma Ubasart i el de la professora de la Universitat de Barcelona Gemma Galdon són dos dels noms que sonen en les quinieles per concórrer a aquest procés.

No hay comentarios:

Publicar un comentario