lunes, 23 de febrero de 2015

Objectiu: pisos turístics

Objectiu: pisos turístics

El problema derivat dels apartaments és un punt ineludible de la discussió sobre el model turístic de la ciutat

La Barceloneta assoleix mig any de lluita

1
Fa tot just mig any que la Barceloneta va començar a combatre les molèsties que el turisme massiu genera al barri i la seva lluita, infatigable, va situar definitivament els problemes derivats de la proliferació de pisos turístics a la ciutat a la primera línia del debat social i polític. La paciència del barri mariner es va esgotar l'agost passat, i no només pels episodis de disbauxa i incivisme que hi tenen lloc des de fa uns anys. Més enllà dels problemes de convivència, els veïns denuncien que el fet de donar un ús turístic als habitatges té altres conseqüències, com l'encariment dels lloguers. El negoci dels pisos turístics, però, no es concentra només al districte de Ciutat Vella i, de fet, fa temps que es va començar a estendre a la resta de la ciutat, on l'octubre passat hi havia un total de 9.606 llicències. Els apartaments han proliferat a zones com ara l'Eixample, Gràcia i el Poble-sec i han generat conflictes de convivència en diversos punts de la ciutat. Hi ha qui considera que la polèmica sorgida al voltant d'aquest negoci és una evidència més d'una crisi de model: la de la Barcelona entregada, en cos i ànima, al turisme. És un debat que fa temps que està sobre la taula i que arribarà al punt àlgid demà, amb la celebració d'una audiència pública sobre turisme que permetrà que la ciutadania i el govern municipal puguin discutir en directe el model que ha de tenir Barcelona.
Un dels moviments veïnals que no faltarà a la cita és el de La Barceloneta Diu Prou!. L'arribada del fred ha fet que el barri respiri una mica més tranquil, però els veïns no baixen la guàrdia i, a final de gener, es van tornar a reunir amb la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs. El consistori manté l'ofensiva contra els pisos turístics il·legals i, entre el novembre i el gener passat, es van revisar 559 habitatges, 133 dels quals havien estat denunciats pels veïns al punt d'atenció que l'Ajuntament té al centre cívic del barri. Les últimes inspeccions han fet aflorar 9 apartaments il·legals, que s'afegeixen als 170 que ja es van detectar a l'octubre, quan es va estendre la suspensió de llicències de pisos turístics a tota la ciutat. Els veïns consideren que aquestes xifres són “pobres” i tenen molt present que la setmana que ve se celebra a Barcelona el Congrés Mundial del Mòbil i que la Setmana Santa és a tocar. “Ara començarà a fer bon temps i hem de veure quina incidència tindrà al barri l'arribada de visitants i turistes; penso que la Setmana Santa ens indicarà veritablement com anirà tot aquest estiu”, explica Sergio Arnás, portaveu de La Barceloneta Diu Prou!
Una bona prova que el barri està a l'aguait és el fet que s'ha paralitzat un acord de col·laboració entre el portal d'allotjaments Airbnb –multat per la Generalitat per comercialitzar pisos turístics il·legals– i l'organització del festival de música Primavera Sound, que se celebra al maig. Els veïns consideraven que la presència massiva de turisme juvenil podia causar conflictes de convivència al barri i, tot i que els joves poden acabar llogant pisos a títol individual, van reclamar que no es promocionés Airbnb com a portal de reserves per dormir a la ciutat. En La Barceloneta Diu Prou! també alerten de la comercialització d'habitacions de lloguer en habitatges particulars, un negoci que no és legal. “A la meva escala ho fan, i al mes hi pot haver vint inquilins diferents, de manera que el pis funciona gairebé com un hostal”, diu Arnás. Ell no hi està d'acord, amb aquesta pràctica, però sí amb el fet de compartir l'habitatge de manera estable. “D'aquesta manera no s'especula i l'inquilí acaba sent un veí més que compleix les normes i al qual coneixes”, hi afegeix. Els veïns, d'altra banda, han proposat a l'Ajuntament que els propietaris de pisos turístics sancionats per haver operat il·legalment puguin condonar la sanció destinant-los un temps a lloguer social, per a les famílies del barri que ho necessitin.
L'atenció al veí d'Apartur
Les molèsties que han denunciat recentment alguns veïns que conviuen amb pisos turístics al mateix edifici han fet reaccionar la patronal del sector, Apartur, que considera intolerables aquestes situacions. “La prioritat de la junta enguany és tractar els veïns millor que els clients”, afirma el nou president de l'entitat, Enrique Alcántara. Per fer-ho, Apartur ultima una oficina d'atenció al veí que tindrà un telèfon operatiu les 24 hores perquè els veïns també puguin comunicar-li problemes de convivència. Un cop en tingui constància, l'entitat s'oferirà a fer de mediadora entre les parts per resoldre el conflicte. Apartur també vol fer un manual de bones pràctiques veïnals per als turistes, els gestors i els propietaris de pisos turístics. Alcántara –que defensa una gestió dels habitatges molt professionalitzada i ben feta– recorda, però, que la responsable última de mantenir a ratlla l'incivisme a la ciutat és l'administració: “Jo estaria encantat que quan un veí denunciés un client molest a la Guàrdia Urbana, els agents poguessin venir, multar-lo i fer-lo fora immediatament.”

LES FRASES

Hem de veure quina incidència tindran al barri el Congrés Mundial del Mòbil i la Setmana Santa
Amb el lloguer d'habitacions els pisos funcionen com un hostal i generen elsCreiem en la bona gestió; la suspensió de llicències només afavoreix que hi hagi més pisos il·legals
Enrique Alcántara
PRESIDENT D'APARTUR

Curs sobre gestió de pisos turístics

“Com puc utilitzar les TIC per vendre i gestionar apartaments turístics? Igual que a altres sectors del món turístic, el nou entorn tecnològic obliga a reformular-ne la comercialització.” Aquesta és la introducció amb què l'Ajuntament de Barcelona presenta l'activitat Eines TIC per a la gestió i venda d'apartaments turístics, que s'ofereix defranc a través de Cibernàrium, el programa de capacitació i divulgació tecnològica de Barcelona Activa. El curs consta només d'una sessió de quatre hores i té la finalitat d'ensenyar els assistents com poden utilitzar els recursos tecnològics que tenen al seu abast per millorar la comercialització electrònica dels pisos turístics. L'última sessió de l'activitat es va dur a terme el 13 de febrer. El moviment veïnal La Barceloneta Diu Prou! es mostra sorprès pel fet que el consistori ofereixi activitats com aquesta. “D'una banda, l'Ajuntament persegueix l'activitat il·legal i posa fre als pisos turístics i, de l'altra, ofereix cursos que permeten millorar la seva comercialització a través d'internet; estem desconcertats”, assegura un dels portaveus del moviment veïnal, Sergio Arnás.
Darrera actualització ( Dilluns, 23 de febrer del 2015 02:00 )

No hay comentarios:

Publicar un comentario